شنگ سرد خشک است شنگ در چمنزارهای نمناك شمال ایران، عمارلو، بین
كبوتر چای و زرد چین، ایسپیلی ییلاق دامنه البرز، مخصوصا افجه و نارون
میروید و نوع چمنی این گیاه در مغرب ایران، تفرش، اراك، كوه شاهو و
كردستان زیاد است، و در اروپا به علت زیبایی گل این گیاه ،شنگ پرورش
میدهند. گیاه شناسان قدیم نوع حقیقی شنگ را نر و نوع چمنی را ماده
میدانستند، و در زبان فرانسه به شنگ یارب دوشوونامیده میشود.، در فاصله اردیبهشت تا
تیر ماه ظاهر میشود .ریشه گیاه شنگ دارای لعاب بوده و كمی تلخ است و خوردن
آن اشتها را فوق العاده زیاد میكند. ریشه شنگ خلط آور و نرم كننده سینه و
التیام دهنده زخم هاست. از برگهای شنگ در سالاد استفاده میكنند و ایرانیان
آن را مانند كاهو و كاسنی با سركه و بدون آن میخورند، چون بسیار خنك
میباشم. خوردن برگهای شنگ اسهال و خونریزی معدی را بند میآورد و از
خونریزی سینه جلوگیری میكند و برای مسلولین نافع است. ریشه شنگ برای
جلوگیری از اسهال و خونریزی، از برگش قویتر است و خوردن خیسانده آن در
شراب برای جلوگیری از خونریزی رحم تجویز میشود. پاشیدن برگ و گل خشك
شده این گیاه در روی زخمهای چركی و متعفن سودمند میباشد .ضماد آنرا برای
التیام عصب قطع شده مفید دانسته اند ،ضماد گل شنگ با موم جهت سوختگی آتش
مفید است .حكیم محمد بن زكریای رازی خوردن ریشه گیاه شنگ را پادزهر سموم
میدانست. عصاره گیاه شنگ كه در طب سنتی ایران طرثوث خوانده شده است
پادزهر قوی است و در ساختن تریاق فارون به كار میرود. برای معالجه نزله
ریوی، نقرس، رماتیسم و امراض جلدی جوشانده شصت گرم ریشه شنگ تجویز می
كرده اند. اگر این گیاه را پختید هرگز آب آن را دوز نریزند بلكه آن را
بنوشید، زیرا منافع شنگ در آب جوشانده جمع میشود. عصاره شنگ جهت درمان
كچلی و زخمهای جلدی مفید است. آب ریشه خام شنگ زگیل را از بین میبرد.بومیان ایران در بسیاری از مناطق آن را با آب غوره میخورند.
نظرات شما عزیزان:
برگهای
گیاه شنگ از خونریزی معده جلوگیری میكند. اگر مسموم شدید از ریشه این
گیاه استفاده كنید. برای رماتیسم مفید است و آب ریشه خام شنگ زگیل را
از بین میبرد. برای مسلولین نفع بسیار دارد. گل این گیاه را بر روی محل
سوختگی قرار دهید تا از قدرت آن التیام سوختگی پی ببرید!
فارسی این
کیاه شنگ است، در شیراز و اصفهان آلاله شنگ و در خراسان ریش بز
خالدار خطاب میكنند. به این گیاه قندرون، سنسفیل، تسلسفیل، اسپلنج و
اسفلنج هم میگویند. عربی نوع چمنی این گیاه كه برگهای آن باریكتر
از شنگ میباشد، لحیه التیس و زنب الخیل است، ولی در عراق و شامات به آن
اذناب الخیل میگویند.
قندرون
چنانچه
گیاه شنك چمنی را قطع كنید، از آن یك ماده كائوچو كی ترشح میشود، كه به
آن قندرون و قندران میگویند. این ماده در برابر هوا سفت میشود و
ایرانیان آن را مانند سقز میجویند و چنانچه كمی حرارت به آن بدهید، به
صورت كش در میآید و با آن بهترین لاستیك را میتوان ساخت، ولی چون مقدار
آن كم است و ساختن لاستیك با آن به صرفه نیست. قندرون از دوستان كبد بوده
و سریع الهضم است و از احتقان خون جلوگیری كرده، جویدن آن هضم غذا را آسان
میكند، اشتها را زیاد مینماید. برای پاك شدن سینه از اخلاط نافع است.
برای شش و قلب نیز مفید میباشد. خوردن مقدار كمی از آن، شب مواقع خواب
برای تسكین سرفه تجویز شده است، ضماد آن با سندروس یا زرده تخم مرغ نیم
برشته بر روی زخم جهت التیام و رویاندن گوشت سودمند میباشد. ضماد گداخته
آن با پیه بزجهت رفع كجی ناخن و درد عضلات و ترك پوست و شقای مزمن مخصوصا
با كمی شنجرف نافع میباشد و با روغن زیتون جهت تحلیل ورمها و شكاف كشاله
ران و تقویت اعصاب و خارش نافع میباشد. مقدار خوراك آن یك مثقال است.
قالب ساز آنلاین |